Life is beautiful, if u make it beautiful.

Life is beautiful, if u make it beautiful.

Wednesday, March 29, 2017

LATAR BELAKANG ISU KONFLIK PALESTIN-ISRAEL


Konflik Palestin-Israel bukanlah suatu isu yang baru sebaliknya telah berlarutan sejak sekian lama. Sejak negara Israel secara rasminya telah diisytiharkan iaitu pada 15 Mei 1948, ternyata konflik ini telah berlaku lebih enam dekad. Sejarah Palestin moden pula telah menyaksikan bahawa Palestin telah jatuh ke tangan pihak British sejak tahun 1917. Kejatuhan Palestin ke tangan British adalah ekoran daripada kekalahan tentera Turki Uthmaniyyah yang telah dikalahkan oleh tentera British semasa di bawah pimpinan General Allenby.


            Jika ditelusuri dalam aspek sejarah, kerajaan Islam terakhir yang menaungi Palestin adalah semasa di bawah pemerintahan kerajaan Turki Uthmaniyyah. Pada tahun 1516, Palestin telah menjadi wilayah di bawah naungan Empayar Islam Uthmaniyyah yang telah diambil alih daripada kerajaan Mamluk dalam Perang Marj Dabak berdekatan dengan Halab.[1] Semasa di bawah pemerintahan Uthmaniyyah, Baitulmaqdis dan Palestin merupakan wilayah terbuka yang boleh dilawati oleh golongan Kristian dan Yahudi untuk mereka melakukan ibadah. Namun begitu, golongan Yahudi sering ditindas di Barat terutamanya di wilayah Eropah Timur. Bagi membela nasib golongan ini, mereka telah menubuhkan Pertubuhan Zionis Antarabangsa (WZO) yang secara rasminya ditubuhkan pada tahun 1897.[2] Tujuannya adalah untuk mendapatkan sebuah negara bagi bangsa Yahudi.

            Kelemahan Kerajaan Turki Uthmaniyyah yang memerintah Palestin di antara tahun 1516-1917 telah memudahkan laluan untuk menjayakan projek Yahudi-Zionis di Palestin. Pasukan British di bawah pimpinan General Allenby ketika itu telah berjaya menawan Palestin daripada naungan Uthmaniyyah dan berjaya menawan Palestin pada bulan Disember 1917.[3] Selepas Perang Dunia Pertama, Baitulmaqdis dan Palestin telah jatuh ke tangan British. Rentetan daripada penjajahan tersebut, bermulalah perpindahan secara besar-besaran bangsa Yahudi ke Palestin di bawah naungan British dari 1918-1947. Pertubuhan Zionis sememangnya mempunyai rancangan untuk mewujudkan sebuah negara bagi bangsa Yahudi. Hal ini dapat dilihat apabila Zionis membuat rancangan dengan memberikan tumpuan kepada empat perkara iaitu:[4]

  1.         i.            Melakukan promosi, mengikut kesesuaian, tentang penjajahan Palestin
melalui sistem pertanian Yahudi dan pekerja industri.

      ii.            Mewujudkan organisasi dan kerjasama dengan seluruh jentera Yahudi
dengan cara menguasai institusi, tempatan atau antarabangsa dengan
mengikut undang-undang setiap negara.

    iii.            Menguatkan dan meningkatkan kesedaran serta sentimen kebangsaan
Yahudi.

    iv.            Melakukan persediaan untuk mendapatkan pengiktirafan kerajaan, jika
perlu, untuk menjalankan tujuan serta agenda Zionis.

            Bagi menjayakan matlamat tersebut, pelbagai usaha telah dilakukan oleh Yahudi termasuklah cuba untuk meraih simpati daripada kuasa-kuasa besar seperti Britain. Kesannya, Britain telah bersetuju untuk menyokong penubuhan sebuah negara untuk orang Yahudi di Palestin. Hal ini dapat dilihat melalui Deklarasi Balfour yang bertarikh 2 November 1917 iaitu:

            “His Majesty’s Government view with favour the establishment in Palestine of      a national home for the Jewish people, and will use their best endeavours to facilitate the achievement of this object, it being clearly understood that nothing shall be done which may prejudice the civil and religious rights of existing non-Jewish communities in Palestine, or the rights and political status      enjoyed by Jews in any other country.”[5]

            Berdasarkan perkara yang telah termaktub di dalam Deklarasi Balfour, hal ini jelas membuktikan bahawa Britain menyokong penubuhan negara bagi bangsa Yahudi. Ironinya, penubuhan negara tersebut adalah terletak di Palestin yang merupakan tempat bagi bangsa Arab yang majoritinya adalah terdiri daripada orang-orang Islam dan sebahagiannya adalah terdiri daripada orang Kristian. Apabila mereka telah memperoleh ‘mandat’ daripada Britain, maka mereka telah mempergiatkan usaha ke arah penyatuan orang Yahudi di Eropah terutamanya di Timur Eropah untuk berhijrah ke Palestin. Zionis telah menuntut untuk mewujudkan sebuah negara untuk orang-orang Yahudi dengan mengaitkan bahawa orang Yahudi mempunyai sejarah lama di Palestin. Namun begitu, alasan dengan mengaitkan sejarah lama untuk mendapatkan sesuatu tanah atau daerah adalah tidak termasuk di dalam undang-undang antarabangsa.[6]

            Oleh  kerana tidak dapat merealisasikan matlamatnya dengan menggunakan hujah tersebut, Israel telah menggunakan alternatif lain bagi mendapatkan sebuah negara dengan merampas, menduduki bahkan menghalau penduduk Palestin dari tanah air mereka sendiri. Bagi merealisasikan matlamat ini, Zionis telah melakukan pelbagai bentuk kezaliman termasuklah menghalau penduduk kampung keluar dari kampung-kampung mereka, mewujudkan ketidakstabilan dan huru-hara bahkan sanggup membunuh rakyat Palestin yang tidak berdosa seperti peristiwa Deir Yasin yang berlaku pada tahun 1948. Peristiwa ini merupakan titik hitam ke atas Penduduk Deir Yasin. Perkampungan ini yang pada awalnya merupakan sebuah kampung yang aman damai dan terletak di sebelah barat Jerusalem. Namun begitu, tindakan kejam tentera Yahudi yang dikenali sebagai Irgun Leumi telah menjalankan pembunuhan beramai-ramai ke atas penduduk Deir Yasin dan pada 9 April 1948.

            Menurut Ketua Delegasi Persatuan Palang Merah Antarabangsa iaitu Jaques de Reyneir, beliau menyatakan  bahawa 300 orang penduduk telah terbunuh dengan pelbagai bentuk penyeksaan.[7] Pembunuhan yang dilakukan dengan arahan secara jelas oleh ketua-ketua Irgun  telah menyaksikan pembunuhan yang dilakukan ke atas orang tua, wanita dan kanak-kanak, bahkan dibunuh dengan menggunakan bom grenad dan pisau oleh pasukan tentera Yahudi. Hal ini jelas membuktikan bahawa demi mencapai matlamatnya, Zionis sanggup melakukan apa sahaja tanpa rasa belas kasihan bahkan dilihat turut melanggar hak asasi manusia. Menurut Ibrahim Abu Al-Hayja’ di dalam bukunya iaitu Children Under Occupation:

            “The Fourth Geneva Convention of 1949 relative to the Protection of Civilian       Person in time of war FORBADE all sorts of aggression against life and security of civilians protected by the present of convention. Article 147 of the convention considers any aggression against the right to life a gave breach [to the convention]. Article 6 of the United Nation Convention on the Right of Child says, “States Parties recognize that every child has the inherit right to     life”. The second part of the same Article says, “States Parties shall ensure to the maximum extent possible the survival and development of the child.””[8]

            Kekejaman yang dilakukan oleh tentera Yahudi ini bukan sahaja penyeksaan dari segi fizikal bahkan mental. Bagi penduduk yang terselamat, tentera Irgun telah membawa mereka menaiki trak dan diarak bahkan dipamerkan di jalan-jalan sekitar Jerusalem bagi menandakan bahawa tindakan pembunuhan dan pembersihan etnik ini merupakan suatu bentuk kemegahaan dan kemenangan ke atas orang Yahudi. Tindakan yang dilakukan oleh tentera Irgun ini sama sekali tidak berperikemanusiaan dan melanggar hak asasi manusia. Penduduk Deir Yasin yang terselamat terpaksa menyaksikan sendiri pembunuhan yang dilakukan ke atas keluarga mereka dengan kejam dan akhirnya memberikan kesan yang mendalam ke atas diri mereka sendiri. Sudah tentu pengalaman perit yang dialami ini tidak akan dilupakan dengan sebegitu mudah. Jumlah mangsa dalam kalangan masyarakat Arab-Palestin yang kehilangan tempat tinggal pula tidak dapat ditentukan dengan sahih kerana tiada sebarang data yang diperoleh berdasarkan tempat asal atau tempat kelahiran mereka. Secara totalnya, keseluruhan penempatan Arab telah dikosongkan dan penduduk asal telah diarahkan keluar.

            Pada 14 Mei 1948, tanpa menghiraukan kemarahan orang Arab, Israel telah mengibarkan bendera barunya dengan Lambang Bintang Daud manakala orang Arab pada ketika itu telah mengumumkan perang. Lebih dari 1,500 pejuang Palestin terbunuh ketika melawan pasukan Inggeris dan ada yang ditahan kerana menentang Yahudi.[9] Ketika berlakunya perang pada 15 Mei 1948, lebih dari 750, 000 orang Arab Pelestin yang meninggalkan segala yang mereka miliki dan pergi meninggalkan negaranya. Akibat daripada peperangan ini, ribuan penduduk telah lari ke Semenanjung Gaza dan Tebing Barat dan negara-negara jiran seperti Syria dan Lubnan. Israel juga bertindak menghancurkan perkampungan dan menyebabkan penduduk asalnya tidak mungkin akan kembali lagi. Kekalahan tentera sukarela Arab dan Palestin dalam pertempuran selama 6 bulan (Disember 1947 – Mei 1948) menentang Israel telah menjadikan Ben Gurion dilantik sebagai Perdana Menteri Pertama.

            PBB telah menubuhkan satu jawatankuasa untuk membincangkan masalah Palestin iaitu United Nation Special Committee on Palestine (UNSCOP)  yang diwakili oleh negara Kanada, Czekoslovakia, Guatemala, The Netherlands, Peru, Sweden dan Uruguay. Jawatankuasa ini mencadangkan penubuhan negara Palestin dan Yahudi dengan kuasa autonomi masing-masing. Di bawah Plan Pembahagian yang dikemukakan oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (United Nation), Semenanjung Gaza dan Tebing Barat diletakkan di bawah penguasaan Jordan dan Mesir manakala selebihnya menjadi negara Israel.[10] Penubuhan negara Israel ini ternyata memanjangkan lagi konflik Arab-Israel.

            Pengusiran etnik yang dilakukan adalah dapat dilihat melalui tiga tahap. Tahap yang pertama adalah dari Disember 1947 hingga akhir musim panas pada tahun 1948. Pada tahap pertama ini perkampungan penduduk Palestin dihancurkan bahkan mereka diusir keluar. Pada tahap yang kedua iaitu enam bulan berikutnya, seramai 452, 780 penduduk Palestin yang telah diusir dari kawasan-kawasan yang menjadi jajahan Israel  dalam UN Partition Plan.[11] Pada tahap yang ketiga iaitu pada tahun 1954, hanya 100, 000 yang tetap tinggal di tempat asal mereka dan menjadi kelompok minoriti Palestin yang menjadi warga Israel. Penduduk yang selebihnya iaitu seramai 800,000 telah diusir, melarikan diri kerana ketakutan dan terkorban dalam pembunuhan yang dilakukan oleh Israel. Oleh itu, dapat dilihat bahawa sekitar 80% penduduk Palestin yang diusir dan hidup dalam keadaan yang tidak menentu sehingga kini.

            Semasa berlaku perang pada tahun 1967 (Perang 6 hari), Israel telah berjaya mengalahkan kesatuan tentera negara-negara Arab iaitu Mesir, Syria dan Jordan. Kesannya, Israel telah dapat menawan seluruh Palestin dengan penguasaan terhadap Semenanjung Sinai dari Mesir, Bukit Golan dan Syria serta Semenanjung Gaza dan Tebing Barat dari Jordan.[12] Campurtangan PBB dalam dalam konflik ini telah menghasilkan Resolusi 242 Majlis Keselamatan Bangsa-bangsa Bersatu yang diluluskan pada November 1967, telah mengarahkan agar Israel keluar dari wilayah-wilayah yang ditakluki pada perang 1967. Namun begitu, sehingga kini hanya Semenanjung Sinai sahaja yang diserahkan kembali kepada Mesir melalui Perjanjian Camp David 1979. Keengganan Israel untuk keluar dari wilayah Tebing Barat dan Semenanjung Gaza sejajar dengan Resolusi 242 Majlis Keselamatan Bangsa-bangsa Bersatu telah mendapat kecaman dari majlis itu dan tidak terkecuali seluruh dunia khususnya negara-negara Arab.

            Kehidupan penduduk di Gaza semakin merosot sejak sekatan yang dilakukan oleh Israel pada tahun 2007. Penduduk di Gaza termasuk di Tebing Barat telah dikelilingi oleh tembok dan disekat oleh rejim Zionis. Sekatan yang dilakukan telah menyebabkan lebih dari 1.4 juta penduduk yang terdiri daripada lelaki, perempuan dan kanak-kanak terperangkap di Gaza dengan tanah keluasan yang hanya 40 kilometer panjang dan 9.5 kilometer lebar. Hal ini telah menyukarkan keadaaan ekonomi dengan keluasan tanah yang terhad sehingga menyumbang kepada kemiskinan dalam kalangan penduduk di Gaza. Berdasarkan keseluruhan penduduk di Gaza, seramai 1.1 juta penduduk yang hidup sebagai pelarian.

            Dalam keadaan dan kehidupan yang tidak menentu ini, hampir 80% penduduk di Gaza terpaksa bergantung kepada bantuan kemanusiaan antarabangsa dan jumlah pengangguran telah meningkat lebih daripada 40%. Hal ini kerana sebelum wujudnya sekatan terhadap penduduk Gaza, seramai 110, 000 pekerja yang terlibat dalam sektor swasta namun seramai 75, 000 pekerja yang telah kehilangan pekerjaan berikutan sekatan yang dilakukan oleh Zionis.[13] Manakala dalam aspek kesihatan, kesihatan penduduk merosot dengan teruk. Ramai golongan muda dan bayi sangat memerlukan bantuan perubatan. Tambahan pula, penduduk sangat memerlukan bekalan air yang bersih dan mereka terpaksa mendapatkan bekalan air bersih dari pantai  (kedua-dua Palestin dan Israel berkongsi dua lembangan air bawah tanah di sepanjang pantai Mediterranean).

            Hal ini tidak bermakna bahawa Semenanjung Gaza mempunyai sumber air yang tidak mencukupi tetapi kualiti air adalah tidak sesuai untuk kegunaan domestik dan pertanian. Hal ini adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh eksploitasi berlebihan jangka panjang yang menyebabkan kepada tahap kemasinan dan pencemaran nitrat. Dengan pertumbuhan pesat penduduk, kira-kira 3.8%, ia adalah mustahil untuk penduduk Gaza bergantung semata-mata kepada satu sumber air sahaja. Selain daripada sekatan, ketegangan politik antara Fatah (PLO) dan Hamas, khususnya dalam Pilihan Raya selepas perundangan 2006 (yang dimenangi oleh Hamas), juga terus menjejaskan keadaan di Gaza. Kedua-dua pihak mempunyai kaedah dan strategi yang berbeza dalam memenangi hati semua rakyat Palestin. Perebutan tanpa henti antara mereka malangnya telah membawa kepada konflik ketenteraan yang dikenali sebagai "Battle of Gaza" yang berlaku di antara 7 hingga 15 Jun 2007.[14]

            Namun begitu, tanpa menafikan bahawa keputusan Israel untuk melancarkan serangan ketenteraan ke atas Gaza yang dikenali sebagai Operation Casting Lead (OCL) yang berlangsung selama 22 hari (dari 27 Disember 2008 hingga 18 Januari, 2009) adalah titik perubahan kekejaman rejim Israel terhadap penduduk Gaza. OCL bukan sahaja membunuh lebih daripada 1,400 rakyat Palestin, tetapi menurut United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) yang menjadi tuan rumah UN Shelter Cluster melaporkan bahawa sekurang-kurangnya 3,600 tempat perlindungan juga hancur dan pelarian adalah sekitar 21,000 orang termasuk kira-kira 10,500 kanak-kanak.[15] Di samping itu, OCL juga merosakkan lagi 280 (ada yang mengatakan 250 sekolah) daripada 641 buah sekolah di Gaza. Peristiwa tragis OCL telah menjadikan Palestinian Non-Governmental Organizations (PNGO) terpanggil untuk menghentikan keganasan yang berlau serta menggesa kedua-dua Fatah dan hamas untuk berdamai demi kepentingan dan kebaikan rakyat Palestin.                [1] Mohd Roslan Mohd Noor, Konflik Israel – Palestin Dari Aspek Sejarah Moden Dan Langkah Pembebasan Dari Cengkaman Zionis, Jurnal Al-Tamadun Bil. 5, Universiti Malaya, 2010, hlm. 73.

                [2] Ibid.

                [3] Ibid.

                [4]Ibid., hlm. 76.

                [5] Ibid.
                [6] Ibid., hlm. 77.

                [7] Ibid., hlm. 79.
                [8] Ibrahim Abu Al-Hayja’, Children Under Occupation,, Mesir: Al-Falah Foundation, 2007, hlm. 3.

                [9] Rian Yuliani, Konflik Arab Israel: Pengusiran Etnis Palestina dan Diaspora Etnis Palestina, Jakarta: Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah, 2011, hlm. 3

                [10] Siti Rohana Bt Hj. Omar, Gerakan Penentangan Rakyat Palestin Terhadap Kerajaan Israel (1948-1987), Bangi: Universiti Kebangsaan Malaysia, 1999, hlm. 5.

                [11] Rian Yuliani, Konflik Arab Israel: Pengusiran Etnis Palestina dan Diaspora Etnis Palestina, Jakarta: Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah, 2011, hlm. 6.

                [12] Siti Rohana Bt Hj. Omar, Gerakan Penentangan Rakyat Palestin Terhadap Kerajaan Israel (1948-1987), Bangi: Universiti Kebangsaan Malaysia, 1999, hlm. 6.

                [13] Asmady Idris, Organisasi Bukan Kerajaan dan Isu-isu Kemanusiaan Di Gaza, Palestin, International Journal of West Asian Studies, Sabah: Universiti Malaysia Sabah,  2012, hlm. 55.

                [14] Ibid.

                [15] Ibid.

No comments: