Life is beautiful, if u make it beautiful.

Life is beautiful, if u make it beautiful.

Sunday, May 1, 2016

Kursus Pra-Perkahwinan


Hai!
Dua hari yang bermanfaat sebab menghadiri kursus pra-perkahwinan yang dianjurkan UKM dengan kerjasama JAIS. Tak pernah terlintas di fikiran untuk menghadiri kursus sebegini di alam universiti (Haha!). Bila bagi tahu nak pergi kursus, mak dan abah pun galakkan sebab cari ilmu katanya. Sebenarnya dah berapa kali cuba untuk daftar kursus ini, tapi tidak ada rezeki. Kali pertama pergi Pusat Islam UKM, katanya pendaftaran untuk pelajar Tahun 3 sahaja (masa tu masih di Tahun 2). Tapi sempat daftarkan nama sebagai backup jika ada peserta yang menarik diri. Tahun 3 (semester pertama) juga cuba untuk daftarkan diri, tapi tarikh bertindih dengan program lain. Akhirnya kali ketiga (Tahun 3, semester akhir) baru ada rezeki untuk hadiri kursus. Kursus pra-perkahwinan ni diadakan selama dua hari (Sabtu dan Ahad, 8.30 am-5.30 pm/ 4pm) dengan yuran RM55 (student price). Sepanjang kursus (dua hari berturut-turut) asyik gelak tanpa henti sebab penceramah semuanya kelakar! (Penceramah awesome!) Walaupun bergelak ketawa, tapi perkongsiannya mantap. Lebih-lebih lagi apabila kesemuanya mempunyai pengalaman berumah tangga dan segala bentuk perkongsian yang dikongsikan bersama peserta. Apabila menyebut tentang alam perkahwinan, bunyinya seperti indah. Hakikatnya, kita menggalas amanah yang diberikan Allah SWT. Jika amanah itu digalas dengan sebaiknya, maka insya-Allah hingga ke Jannah. Jika sebaliknya... (tak nak cakaplah!). Last but not least, carilah ilmu sebanyak mungkin dan lengkapi diri dengan ilmu sebelum ke alam perkahwinan. :)


1 comment:

Norain Omar said...

Salam,

My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@my.zalora.com

Thanks :)