Life is beautiful, if u make it beautiful.

Life is beautiful, if u make it beautiful.

Sunday, April 17, 2016

'My' 7 Species of Flowers


SYRINGA

AZALEA

ROSEMARY

ARNICA

HEATH

AMARYLLIS

HONEYSUCKLE



SyringaAzaleaRosemaryArnicaHeathAmaryllisHoneysuckle



Saturday, April 16, 2016

Penulisan Ilmiah

Pelajar Tahun 3 dan Penulisan Ilmiah sememangnya berpisah tiada (Ha ha ha!). Lebih-lebih lagi sebagai pelajar Sejarah yang sangat memerlukan sumber primer untuk menyempurnakan penulisan. Rasanya mereka ni (pelajar Sejarah) dah melalui macam-macam tahap (tahap hujan, mendung, petir, puting beliung dan sewaktu dengannya) sebelum dapat menentukan tajuk yang muktamad untuk penulisan ilmiah ni. Pensyarah selalu ingatkan, "Pilihlah tajuk yang kamu suka/minat supaya kamu dapat menulis dengan penuh rasa riang, ria, gembira penuh gelak ketawa (Beliau tak cakap pun macam ni tapi maksudnya lebih kurang macam itu lah)". Bila ditanya rakan-rakan seperjuangan, berapa kali dah tukar tajuk? Jawapannya banyak kali. Duit yang 'hangus' macam tu sahaja sudah mencecah RM100+ (Tambang hendak ke arkib + fotostat bahan arkib dll). Bila bahan tak cukup dan tidak memuaskan, ataupun bertindih dengan tajuk penulisan lepas, sila ucap selamat tinggal kepada tajuk anda dan selamat memerah otak untuk memilih tajuk yang baru. Rasanya, saya sendiri juga telah bertukar tajuk berkali-kali dan mungkin ini tajuk yang ke-5 (Hahaha!). Mujur ada rakan-rakan yang sering memberi kata-kata semangat dan dorongan walaupun kadang-kadang rasa berputus asa  dah sudah tiada harapan (Harapan~ Harapan menjadi layu~ Lagu Hyperact mula berkumandang). Tapi, tak mungkinlah nak give up. Tak mungkin. Selalu pesan pada diri sendiri dan rakan-rakan, "Jika kita mampu bertahan untuk 2 tahun setengah, kenapa tidak untuk 5-7 bulan lagi?" Yes!!! You can do it! Don't give up guys! 


Palestine Jangan Kau Menangis (Hattan) -berserta lirik

Thursday, April 7, 2016

Perjalanan Semester Akhir

Having a hard day this few weeks. Terkejar-kejar dengan assignment, thesis yang entah kemana, cari tempat intern yang tak sudi nak ambil kita (Hahaha!). Seperti apa yang my letter F cakap, don't worry, rezeki ada di mana-mana dan yang paling penting kena rajin. Adakalanya perancangan kita akan tersasar tapi itu bukan tandanya kita tidak usaha. Kita usaha, tapi tu tandanya tidak ada rezeki. Mungkin ada rezeki yang lebih baik akan menyusul. Jadi, kita perlu stay positif (husnudzon), teruskan usaha dan DON'T GIVE UP. :)