Life is beautiful, if u make it beautiful.

Life is beautiful, if u make it beautiful.

Friday, July 1, 2011

Peristiwa Israk & Mi'raj

~Salam~

Sedihnya.. Baru ada masa nak update blog. Walaupun entri ni lambat sikit, tapi aku nak tulis jugak. Sebenarnya ada beberapa perkara yang aku nak highlight dalam tajuk ni. Entri ni untuk peringatan masyarakat Islam dan juga untuk diri aku sendiri. Berikut merupakan antara gambaran yang akan diterima di akhirat kelak mengikut perbuatan yang dilalakukan.

PWRISTIWA SEMASA ISRAK

Semasa Israk, Rasulullah SAW melihat:

1. Orang yang bercucuk tanam mengeluarkan hasil yang banyak dan cepat. Gambaran orang yang membelanjakan harta di jalan Allah.

2.Mencium bau wangi iaitu bau tukang sikat Firaun (Mashitah) yang beriman kepada Allah.

3. Sekumpulan manusia menghempap kepala masing-masing dengan batu berulangkali. Gambaran orang yang berat melakukan solat fardhu.

4. Kumpulan manusia telanjang memakan rumput berduri, buah zakkum yang sangat pahit dan makan bara api Jahannam. Balasan orang yang tidak suka menderma, bersedekah dan tidak mengeluarkan zakat.

5. Orang yang mengguntingkan lidah tidak berhenti-henti. Balasan orang yang bercakap tetapi tidak mengamalkannya.

6. Sekumpulan manusia makan daging busuk sedangkan ada daging baik. Balasan orang yang berzina sedangkan dia ada isteri yang sah.

7. Orang yang tenggelam timbul dalam lautan darah dan dilemparkan dengan batu. Balasan orang yang makan riba.

8. Kumpulan manusia-manusia yang mencakar-cakar muka dan dadanya dengan kuku yang tajam. Balasan orang yang suka mengumpat.

9. Orang yang membawa bekas kayu yang banyak tetapi tidak terangkat olehnya. Balasan orang yang menerima amanah tetapi tidak sanggup melaksanakannya.

10. Seekor lembu keluar dari lubang kecil tetapi tidak dapat masuk semula ke dalam lubang tersebut. Gambaran yang yang suka bercakap besar.

PERISTIWA MI'RAJ

Semasa Mi'raj Rasulullah SAW melihat:

1. Wanita menangis sambil meminta pertolonagn tetapi tiada yang sanggup membantu. gambaran balasan wanita yang berhias bukan kerana suaminya.

2. Wanita tergantung pada rambutnya, otaknya menggelegak dalam periuk. Balasan wanita yang tidak menutup auratnya.

3. Wanita berkepala seperti babi, badannya seperti keldai dan menerima berbagai balasan. Wanita yang suka membuat fitnah, bermusuhan dengan jiran dan membuat dusta.

4. Wanita yang mukanya hitam dan memasah isi perutnya sendiri. Balasan wanita yang menggoda dan mengghairahkan lelaki.

5. Lelaki dan wanita yang ditarik ke depan dan ke belakang serta dilontar mukanya ke api neraka. Kemudian ditarik dan dipukul hingga keluar api dari badannya. Balasan orang yang membesarkan diri dan takbur kepada orang ramai.

6. Lelaki dan wanita dimasukkan besi pembakar daging dari duburnya, keluar hingga ke mulutnya. Balasan orang yang membuat fitnah, mengejek dan mencaci.

7. Wanita tergantung rambutnya di pohon Zakkum, api neraka membakarnya lalu kering kecut dagingnya terbakar. Balasan wanita yang meminum racun untuk membunuh janinnya.

8. Wanita dibelenggu dengan api neraka, mulutnya terbuka luas, keluar api dari perutnya. Wanita yang menjadi penyanyi tidak sempat bertaubat.

9. Lelaki dan wanita yang masuk api ke dalam perut dari duburnya lalu keluar dari mulut. Balasan orang yang makan harta anak yatim.

10. Lelaki dan wanita kepalanya terbenam dalam api, dituang pila air panas ke badannya lalu melecur seluruh tubuhnya. Balasan orang yang berusaha ke arah pergaduhan sesama manusia.

Maaf nota pendek je. Tak larat nak taip lagi. Kalau ada masa, InsyaAllah akan di'update'.

4 comments:

ceritasekupang said...

semoga kita dapat mengambil pengajaran dari peristiwa ini...

Sarah said...

cs :terharu

~ Cik Azz ~ said...

Nak tanya pila tu apa..? Yg dekat nombor 10 tu... huhuhu..

Sarah said...

maaf cik azz.. typo *pula ^^